Ontwikkelingen TaalpuntNL

Ontwikkelingen TaalpuntNL
Met dit bericht praten we jullie bij over de ontwikkelingen rondom Taalpunt NL.

Negen auteurs van verschillende scholen werken momenteel hard aan de derde editie van Taalpunt NL. Als basis gebruiken zij het leermiddelontwerp dat door de deelnemende scholen vorig jaar is opgesteld. Momenteel zijn we ongeveer op de helft van het ontwikkelwerk. Daarbij maakt de redactie dankbaar gebruik van de inbreng van een groot aantal resonansgroepleden. Ook vanuit de lerarenopleiding wordt met een vakdidactisch ook meegekeken.

De planning is dat de scholen aan het begin van zomervakantie 2016 de delen 1 ontvangen: bb, kgt en hv.

De boeken zullen in een kleiner formaat verschijnen en ook dunner zijn dan de tweede editie, omdat veel materiaal via de webapplicatie wordt aangeboden.  De digitale opdrachten zijn voor de leerlingen straks via de elo’s bereikbaar (zoals nu ook voor de geschiedenismethode Bronwijzer het geval is). Toetsmateriaal, instructie voor de docent en extra differentiatiemateriaal (voor lwoo en vwo) krijgen ook een plaats op de website.  Hoe een ander eruit gaat zien in zijn werk gaat, communiceren we tijdig via de website en andere kanalen.

Binnen de leerlijnen vormt Spreken, kijken, luisteren een apart verhaal. De lijn komt vrijwel in zijn geheel in de applicatie. Film- en luistermateriaal wordt geactualiseerd en opdrachten van duidelijke instructie voorzien. Twee auteurs zijn hier druk mee bezig. Nu ontstaat er binnenkort een vacature voor dit werk. We komen graag op korte termijn met iemand in aanraking die voor deze taak van circa 80 uur belangstelling heeft. Heb je affiniteit met de methode, expertise in het ontwikkelen van lesmateriaal en zicht op de didactiek van Spreken, kijken en luisteren, o ja: en ruimte in je planning, dan verzoek ik je mij te mailen. Het werken aan een methode is een intensief en boeiend gebeuren en geeft veel voldoening.  Zie je zelf geen kans om in het project te stappen, dan zijn aanbevelingen van deskundige medewerkers op dit gebied ook van harte welkom.

Vragen, opmerkingen over en suggesties voor dit project zijn van harte welkom.
Terug